Uputstvo za kupovinu kuće

Kupovina kuće ili druge nekretnine zahteva i pažljiv odabir i posebnu pripremu za ovaj poduhvat. Potrebno vam je uvek i znanje i iskustvo drugih ljudi pa smo zato pripremili ovo uputstvo sa kupovinu kuće, odnosno savete za odabir i kupovinu nekretnine.

Planovi pre planova za kupovinu kuće

Morate znati šta želite. Ako to ne znate lako možete upasti u zamku toga da će vas vešt prodavac ubediti da želite nešto što vam nije potrebno. Zbog toga isplanirajte i saznajte šta vam je najpre potrebno, a zatim šta biste želeli a da ulazi u okvir vaših potreba pri kupovini kuće. 

Kako da znate šta vam je potrebno? Lako, stavite na papir koliko će vas živetu u kući, dnevni boravak, sobe za decu, spavaća soba za kada vam neko dođe u posetu, možda radna soba, baba i deda ako žive sa vama, garaža, dvorište, bašta…

Kada saznate na taj način šta vam je potrebno, razgledajte razne ponude i utvrdite šta želite od toga i kako to treba da izgleda. Tako ćete se najbolje pripremiti za kupovinu kuće. 

Šta kada pronađete kuću za kupovinu?

Dakle, pretražili ste ponudu, razgledali i našli baš ono što želite. E pa tu nije kraj. Prvi sledeći korak za kupovinu kuće je katastar

U katastru možete saznati sve o kući i parceli, ko je tačno vlasnik, da li je kuća pod hipotekom i da li postoji bilo koji problem ili stanje koje može kasnije da vas košta i cele kuće ako pri kupovini kuće ne obratite pažnju. 

Moramo biti svesni da postoje prevare, ali i neznanje prodavca u kakvom je statusu kuća ili plac. Dešava se da prodavac nije ni znao da se plac i dalje vodi na prethodnog vlasnika pa to može biti posebno teško kasnije raspraviti. 

Takođe, kuća ili plac mogu imati posebne zabeležbe u katastru, više vlasnika (nakon ostavinske rasprave) ili posebne napomene koje vama kasnije mogu da donesu probleme nakon kupovine kuće. 

Obratite pažnju na sve detalje i dobro se raspitajte oko svih pojedinosti. Uvek sve proverite u zvaničnim institucijama, umesto da verujete na reč.

Uputstvo za kupovinu kuće: Ugovor, plaćanje, porez

Dakle, pronašli ste i istražili kuću koja vam se dopada. Sve je u redu u katastru i sada idemo dalje. 

Potrebno je napraviti ugovor i sačinjavaju ga kupac i prodavac. Ugovor je obično šablonski, i možete potražiti pomoć neke agencije za nekretnine ili pravnika koji će vam pomoći u tome.

Potrebno je i overiti ugovor i platiti taksu koju obično plaća kupac i visina takse zavisi od cene koja je navedena u ugovoru. 

U sledećih 10 dana potrebno je da kupac plati porez na kupljenu imovinu i to se obavlja obično u poreskoj upravi opštine gde se nalazi imovina. Visina poreza je oko 2,5% vrednosti koju proceni poreska. Kada dobijete rešenje potrebno je da platite u roku od 15 dana. 

Prebacivanje vlasništva nakon kupovine kuće

Da bi vlasništvo bilo prebačeno potrebno je da opet odete u katastar i pokrenete proceduru za prebacivanje vlasništva nakon kupovine kuće. Potrebni su vam ugovori koje ste overili, plaćene takse i porez, očitane lične karte prodavca i kupca. 

Ukoliko je u katastru sve u redu (to je trebalo da proverite ranije) onda ćete u roku do 7 dana dobiti obaveštenje da je vlasništvo prebačeno. 

Vlasnički list koji tada vadite u katastru, potvrđuje da sve ti novi vlasnik kuće. Čestitamo!

A sada pravac – selidba! 🙂

Leave a Comment