Feng šui pravila za čišćenje stana

beograd selidbe

Prema principima ove drevne kineske filozofije, čišćenje će pomoći da povratite svoju energiju nakon zime.

Prolećno čišćenje stana, ako je verovati feng šui savetima, ne samo što će učiniti čuda za vaš dom, nego i za – vas lično. Prema principima ove drevne kineske filozofije, čišćenje će pomoći da povratite svoju energiju nakon zime, a cilj je da se otarasite svega što vam ne treba i da napravite prostor za novu i svežu energiju.

Savet broj 1:

Ako želite da poboljšate svoje zdravlje, rešite se svih predmeta koji prave nered i blokiraju protok energije u vašoj kuhinji, a posebno obratite pažnju na kuhinjske ormariće i zamrzivač. Obavezno očistite frižider, šporet i sve posude koje koristite za pripremu i posluživanje hrane. Po mogućstvu, nemojte da čistite jakim hemikalijama već odaberite one prirodne. Operite i sve fioke, lustere, lampe, radne površine…

Savet broj 2:

Unesite tri nove posude sa zelenim biljkama, osvežite svoj prostor i napravite simbol energije novog početka. Ako planirate da ih smestite u kuhinju, odaberite bujne i aromatične biljke, poput bosiljka, ruzmarina ili nane. Fokusirajte se na ulaz u stan i kuhinju, jer su oba ova dela stana snažno povezana sa vašim zdravljem.

Savet broj 3:

Temeljito očistite i raspremite spavaću sobu i kupatilo, i bacite sve što niste koristili poslednjih šest meseci. Ne zaboravite da očistite i pod ispod kreveta i unesete neku novu biljku ili bilo kakvu drugu dekoraciju u obe prostorije.

Savet broj 4:

Ako čeznete za novom ljubavnom vezom u svom životu, onda napravite prostor za novu osobu. Očistite ormare zbog boljeg protoka energije i prostranosti i tek tada ćete moći da privučete osobu koju želite.

Savet broj 5:

Prema feng šuiju, svaka prostorija u vašem domu ima posebno značenje za vašu i ličnost ukućana, tako da je najbolje da ih sve detaljno očistite i raspremite. Temeljno čišćenje stana probudiće vašu uspavanu energiju, a posebno važno je da se otarasite svih stvari koje više ne upotrebljavate.

ELEGANTNI STIL MALE GARSONJERE

Upravo ovo se može doživeti u ovom jednosobnom stanu smeštenom u Ostermalmu. Ova garsonjera možda jeste mala po kvadraturi, ali poseduje veoma lep dizajn koji uklapa svaki aspekt koji je čini većom, dok istovremeno svojim vlasnicima obezbeđuje neverovatan stil.

Ukupna tema je siva, koja istovremeno osvetljava prostor savršenim balansom. Zidovi su svetlo sivi i savršeno se uklapaju sa crnim elementima ostatka enterijernog dizajna. Prostor dnevnog boravka sastoji se od udobne svetlo sive sofe, tepiha sa obrascima, zajedno sa crnim stolicama na sklapanje.

Stakleni zidovi su uključeni kako bi podelili spavaću sobu od prostora dnevne, u kojoj se takođe nalaze i teške gusto krojene draperije koje se uklapaju sa sivom temom zidova. Kuhinja je jednostavnog dizajna i izgleda sasvim dovoljno prostrana. U njoj se nalaze nekomplikovani drveni detalji, zajedno sa mermernom radnom površinom mesinganih slavina.

U ovom stanu je takođe integrisano i zelenilo kako bi osiguralo čist vazduh i učvrstilo jedinstvenost dizajna. Iako je ovo jednosoban stan, on i dalje izgleda veoma prostrano, što mu je omogućio njegov neuporedivi dizajn.

Preuređen momački stan

selidbe samačkih stanova

Smješten u mirnoj ulici s drvoredom u West Villageu u New Yorku, ovaj dvosobni, dvoetažni stan nudi novi početak za novog samca. Vlasnik je htio potpuno osvježiti i redizajnirati sobe uz skroman proračun, u čemu su dizajneri studija Décor Aid uspjeli, koristeći pametna i isplativa rješenja. To su uspjeli stvaranjem manjih, jeftinih promjena koje su dale maksimalan učinak. Preuređeni ormari i novi kuhinjski aparati dali su kuhinji instantni redizajn, dok je novi raspored postojećeg namještaja i umjetnina poboljšao funkciju i protok zajedničkih prostorija, dodajući tlocrtu kućni ured i gostinjsku sobu.

Kupljeni su jeftini ukrasni komadi, uključujući i rasvjetu i namještaj, kako bi se postigla čista, moderna estetika uz minimalan trošak. U suvremenom dnevnom boravku bijelo obojani zidovi pružaju moderniji, muški osjećaj, dok je u dvije spavaće sobe korištena tapeta kako bi se dodao sloj teksture i vizualni interes. Narančasti jastuci daju dašak boje u uglavnom neutralni prostor i suprotstavljajući se bakrenim i drvenim tonovima koji su tema cijelog stana. Rezultat je topao, ugodan i muški suvremeni dizajn.

7 načina da izložite umetnička dela

kako preseliti umetnicka dela

Pri postavljanju umetničkih dela na zid, treba uzeti u razmatranje više faktora: dimenzije slike, izgled rama, slobodnu površinu zida, simetriju. Kako bismo pomogli da na najbolji način izložite vašu kolekciju, predstavljamo sedam stilova, a na vama je da odaberete odgovarajući.

Pogledajte još i: Kako uraditi selidbu umetničkih dela

1. Linearna postavka

Ovakva postavka podrazumeva kačenje slika u nizu, bilo horizontalno ili vertikalno i naglasiće ritam i ravnotežu u prostoriji. Posebno su pogodna dela koja su istih dimenzija i uramljena u istom ramu. Međutim, da biste uneli dinamiku, možete koristiti i dve različite dimenzije ramova i preklapati ih kao što je prikazano.

Linearna konfiguracija je pogodna za velike zidove i za isticanje drugog horizontalnog elementa u enterijeru poput kreveta ili trpezarijskog stola.

2. Mreža

Ova upečatljiva postavka nastaje preciznim ređanjem ramova u horizontalnom i vertikalnom nizu, i poput linearnog, ovakav način organizovanja zahteva slike istih dimenzija i ramova. Mreža je naročito pogodna za izlaganje kolekcija sa velikim brojem dela.

Može biti nezgodna jer je potrebno savršeno poravnavanje, pa treba obratiti pažnju na dužinu žice za kačenje na pozadini rama i prema njoj meriti gde treba da se zakači ram.

3. Grupa

Izlaganje dela u grupi dozvoljava više slobode – slike različitih dimenzija i uokvirene u različite ramove organizuju se na slobodniji način. Međutim, iako su slike poređanje asimetrično, ova formacija ipak treba da bude pažljivo izbalansirana, a rastojanje između slika bi trebalo da bude približno jednako i ne mnogo veliko, jer upravo blizina dela čini grupu harmoničnom celinom.

Još jedna prednost ove formacije je ta što je u svakom trenutku moguće dodati još jedno delo bez potrebe da se reorganizuje prvobitna postavka.

4. Salonska postavka

Salonski stil karakteriše mnoštvo umetničkih dela postavljenih od poda do plafona, preko celog zida.  Poput postavke slika u grupi, salonska instalacija je pogodna za izlaganje različitih veličina i okvira, naročito ako imate pozamašnu kolekciju.

Može se primeniti i u manjim i većim prostorijama, ali se najbolje uklapa u prostorije sa visokim plafonom.

5. Izložba na policama

Ukoliko volite često da menjate dela koja su izložena, onda je ovo prava opcija za vas. Police su pogodne za izlaganje dela različitih veličina, a pružaju i mogućnost da manje ramove postavljate ispred većih.

6.  Dela naslonjena na zid

Osim na policama, umetnička dela možete izložiti i na dugim komadima nameštaja, na primer  na komodi. Ovakav pristup takođe pruža dosta fleksibilnosti.

7. Slobodan stil

U ovom slučaju, sama tema umetničkog dela dozvolila je potpunu slobodu i nekonvencionalan raspored na zidu koji je u potpunosti van simetrije. Treba povesti računa kod  ovakve organizacije, jer bez odgovarajuće teme postavka može izgledati haotično.

KUĆA OD SLAME – EKOLOŠKO I BUDŽETSKI EFIKASNO REŠENJE

selidbe kuća

Osvetljena, samoodrživa, otporna i sastoji se od rustičnog izgleda, ovakva konstrukcija poseduje veliku vrednost na tržištu u poslednje vreme. Građevinski metod veoma često koristi seno, obično slamu raža, ovasa, pšenice i pirinča, kao strukturalne elemente, građevinsku izolaciju ili oboje. Kao rezultat, cena izgradnje ovakvog objekta je veoma niska, šta više, kuća od sena je veoma isplativa. Ukoliko biste se upustili u ovakav projekat moramo vam predstaviti listu prednosti i mana.

Prednosti uključuju dobru izolaciju, pristupačnost, nisku cenu. Mane kuće od sena predstavljaju njena sklonost truljenju i na takav objekat nećete moći lako da pronađete pogodno osiguranje. Međutim, izgradnja jednog ovakvog objekta dovodi same korene prirode u sadašnjost, što kao rezultat ima osećaj smirenosti i ekvilibrijuma u enterijeru, dok istovremeno ojačava samu vezu sa eksterijerom i spoljnom sredinom. Osim dobrog izgleda, na fotografijama u galeriji ćete otkriti inspirativni dizajn kupatila, spavaćih soba i dnevnih soba koje poseduju enterijeri veoma lepih kuća od slame.

Ne moramo ni pominjati da se rustični elementi savršeno uklapaju u kuće od slame. Jedan od primera koji vidite poseduje prostrane sobe visokih plafona, što su dva elementa koja dozvoljavaju da dekorišete sa stavom. Kao što veoma lako možete primetiti, visoke vaze, velike skulpture i predivni lusteri se itekako integrišu u ovakav ambijent. Takođe, visoki kamin u jednom od uglova utopljavaja još više enterijer, ali najzapaženiji element, jeste sastav krovne konstrukcije, kome grede pružaju snagu, dok u isto vreme pružaju spontanost prostoriji.

Elegantni lukovi su prva stvar koju primetite u enterijeru svake sobe koja ih poseduje. Ove komponente, vema cenjene zbog svoje nosivne uloge u arhitekturi, sada dobijaju drugu funkciju dekorativnih dodataka. Spavaća soba kuće od sena koju vidite u galeriji, poseduje visoke lukove koji njenom enterijeru pružaju prelep izgled. Sirova jednostavnost slamenih kuća idealno se slaže sa nameštajem i dekoracijom njene unutrašnjosti. Kreirani od gotovo nefiniširanog drveta, ovi predmeti stvaraju neutralno okruženje u kome se vlasnici mogu osećati slobodno i opušteno.

Podovi za bašte i terase

povoljne selidbe beograd

Sunčani dani mame nas napolje i bude želju za uživanjem na zelenim površinama. Da bi bašte i terase kafića i restorana bile što prijatnije za posetioce – veštačka trava , zeleni tepison ili deking pravo su rešenje.
Ukoliko u bašte i na terase kafića i restorana postavite veštačku travu, daćete im prirodni izgled. Veštačka trava je mekana i udobna pri hodanju, zbog čega posetioci kafića i restorana imaju osećaj da se nalaze u prirodnom ambijentu. Dodatna pogodnost veštačke trave ogleda se u tome što se vrlo jednostavno postavlja i tokom korišćenja ne iziskuje dodatne troškove održavanja.

Pri uređenju bašte ili terase, osim veštačke trave, u prodaji se mogu naći i atraktivni zeleni tepisoni. Pojedini modeli poseduju UV zaštitu, koja čini da njihova boja ne bledi, što ih čini vrlo pogodnim za postavljanje na otvorenim prostorima. Baštenski tepisoni se jednostavno održavaju i otporni su na spoljne uticaje. Zahvaljujući njihovim karakteristikama, i nakon dugotrajne upotrebe pod će izgledati odlično.
Proizvodi od drveta deking su još jedno atraktivno rešenje za uređenje terasa, bašta i prostora . Tehnologijom termotretiranja drveta deking postaje otporniji na vodu i insekte. Termo-tretman doprinosi tome da drvo poprimi tamnije nijanse, što baštama i terasama daje toplinu i notu elegancije. Nakon postavljanja deking se jednostavno održava uljenjem, što doprinosi njegovoj vodootpornosti i postojanosti boje.

Izvor: Brava Casa

Kada je život u potkrovlju odlična ideja

selidbe stanova u beogradu

Život u potkrovlju može da bude odlična ideja za prvi zajednički dom, proširenje stambenog prostora ili za miran i kreativan kutak za rad i hobi.

Kao netipičan stambeni, radni ili dodatni prostor, posebno je pogodno za određene kategorije građana ili njihove potrebe, a mi vam u nastavku otkrivamo i koje
Kako da slabe tačke potkrovlja pretvorite u prednosti

Potkrovlje je idealno za one koji vole netipičan stambeni, radni ili dodatni prostor. Urediti ga              ponekad nije lako, ali ako izbegnete najčešće greške može da postane vrlo funkcionalno i  atraktivno mesto za život.

VELUX jesenja akcija svakako je i dodatan motiv da baš sada razmislite o potkrovlju kao svojoj životnoj inspiraciji jer vas do 19. novembra očekuju i spacijalne pogodnosti.

Život u potkrovlju – odlično rešenje za:
1. Mlade parove i njihov prvi zajednički dom
Zbog ograničenog budžeta koji nije dovoljan za veći broj kvadrata, potkrovlje može da bude pravi izbor za mlade parove i njihov prvi zajednički dom. Potkrovlje je najčešće najpristupačnije po ceni jer je po pravilu značajno jeftinije u odnosu na druge stanove na nižim spratovima, a mladim parovima u prvim godinama zajedničkog života pruža mogućnost da svom prostoru daju lični pečat i pobegnu od monotonih i klasičnih životnih prostora u kojima često završe.

Svako potkrovlje može da bude samo vaše, autentično. Romantična mansarda za “svijanje gnezda” sa pogledom na noćno nebo, zvezde i “usnuli” grad, mesto je u kojem će svaki par s radošću graditi temelje svoje ljubavne priče.

2. Porodicu koja se širi

Dođu i ti trenuci radosti kada vam vaš postojeći dom postane “tesan” jer novi mlađi članovi porodice postanu njegovi stanari. Tada često razmišljamo o kupovini većeg stana ili kuće. Međutim, proširenje stambenog prostora na neiskorišćeno potkrovlje ili tavan može da bude mnogo ekonomičniji izbor. Potkrovlja mogu da budu idealna mesta za dečje sobe jer kosine i prostor ispod njih za decu ne predstavljaju izazov kao za odrasle. Naprotiv, potkrovlja mogu da budu njihov svet iz bajki u kojem će provesti svoje srećno detinjstvo.

3. One kojima je potreban miran kutak za rad i hobi
Potkrovlje je često izolovano mesto na vrhu zgrade ili kuće koje pruža mir i podstiče koncentraciju. Tada vaš puni radni potencijal može da dođe do izražaja. Sama pozicija potkrovlja – na vrhu, ima i svoju motivacionu stranu.

Takođe, podstiče kreativnost i budi inspiraciju, jer svako potkrovlje je posebno i svoje, pravo  umetničko delo. Sa dovoljno svetlosti i svežeg vazduha, potkrovlje je mesto koje možete urediti tako da ima vaš lični pečat, ali može vas i pokrenuti da sa tog mesta ostavite kreativni pečat na svoju okolinu stvarajući u njemu svoja  remek-dela i važne poduhvate.

Predlozi šta da okačite na zidove vašeg doma

uredjenje stana i selidbe

Ako su zidovi vašeg doma goli i razmišljate o njihovoj dekoraciji, možda možete da nabavite retke i jedinstvene ilustracije koje su u trendu. I to ne mora da bude skupo. Kupovinu možete obaviti onlajn i ukrasiti svoju kuću za stvarno male pare.

Nakon što ste odabrali nekoliko omiljenih komada, vreme je da ih postavite na zid. Enterijer dizajn stručnjaci se slažu da je najbolja pozicija na koju se postavlja slika ona u visini očiju. Najbolji savet koji ovi stručnjaci daju jeste da proverite da li vaša slika stoji na razmaku od oko 145 cm od poda. Ne samo da je ovo najbolja visina za pregled umetničkih dela (to je visina koja se koristi u većini galerija), ona takođe daje najbolji dizajn-friendly razmak između nameštaja i okvira.

 

Ovo stepenište služi i kao kuhinjski element i kao garderober

Spajanjem dva stana u jedan dobijen je dupleks s mnoštvom fleksibilnog prostora koji se prilagođava potrebama četvoročlane porodice.

Studio Spacon & X preoblikovao je dve zasebne stambene jedinice u jedan prostor spajajući ih višenamenskim stepeništem koje povezuje oba sprata u jednu celinu. Roditelji sa dvoje dece želeli su stvore dom koji ima više funkcionalnih zona pa je zato sav nameštaj u stanu multifunkcionalan.

 

Stepenište koje razdvaja, a ujedno i spaja kuhinju sa sobom za goste, element je sa najviše funkcija u stanu. Sa strane kuhinje služi kao polica za posuđe, dok je sa strane sobe dodatni prostor za odlaganje stvari. Stepenište na najbolji način predstavlja ideju o rušenju granica između funkcija nameštaja i prostora.

MINIMALISTIČKI STAN SA STILOM

beograd selidbe stanova

Kućna dekoracija je vaša lična ekspresija stila, koja se može uporediti sa odabirom smelog karmina ili frizure…

Baš kao što vatreno crvena boja neke žene može navesti da se osete uzbuđeno, drugima ne pruža previše samopouzdanja, a slučaj je isti sa terminom minimalizam. Danijel Moss, su-osnivač i urednik The Everygirl, uradila je za minimalizam, ono što su brojne poznate žene učinile za crveni karmin. Ona je minimalizam preobilkovala u nešto što je sasvim njeno i svojstveno njenim izborima.

Njen stan u Čikagu može poslužiti kao idealan primer koji nam pokazuje kako možemo dobiti izuzetni i živahni stil, dok se pritom držimo svedene palate boja. Danijel je u svom stanu koristila crnu, sivu, belu i akcente u boji kože. Nekoliko stvari u njenom stanu vam postaju očigledne, na prvi pogled.

Kao prvo, paleta boja je u njenom stanu savršeno iskorišćena za akcentovanje neverovatne arhitekture prostora. Crni zid u radnoj sobi je prava ekspresija stila, koja nikako i nikada neće izaći iz mode. Drveno stepenište u kombinaciji sa izloženim gredama predstavljaju detalj čiji se značaj može umanjiti smelim tepihom ili jarko obojenim zidom. Ipak, u njenom stanu, stepenište je uramljeno belim zidovima i data mu je prilika da sija svojim punim sjajem.

Naravno, svaka osoba želi da naglasi prirodnu lepotu svog doma, ali, moramo se složiti da tu ne leži prava zabava. Ona se nalazi u detaljima, ukrasnim jastučićima, vazama i šarmantnim statuama. Mislili ste da je previše teško i dosadno dekorisati stan u minimalističkoj paleti boja? Ovo vam je primer koji dokazuje da uz pravo umeće i oko za stil to nikako ne mora biti istina. Ova šema boja vam dozvoljava da se fokusirate i pažljivo birate svaki predmet koji kupujete, jer će on imati veliki uticaj na prostor vašeg stana. Na primer, crni, zlatni ili mesingani detalji na komodi koja stoji ispred belog zida su pravi stilski doživljaj za perfekcioniste. Crna kada je dragulj kupatila koji verovatno mnogi nisu očekivali.

Još jedna prednost ograničavanja boja koje unosite u svoj prostor je ta što se možete poigrati svim teksturama i dezenima. Danijelin krevet prekriven je jastučićima, koji zajedno, kao kompozicija kreiraju nešto luksuzno i glamurozno. Ako pogledate malo bolje, verovatno biste pomislili da ne postoji mogućnost uklapanja svih ovih dezena na jednom krevetu u isto vreme, ali ipak, svaka predstavljena boja naglašava najbolje karakteristike druge. Belo obojeni pod i zid sa belim ciglama su tu kako bi se kreirao ležerni i nonšalantno luksuzni ambijent. Iako ista boja zidova i podova nije toliko uobičajena u dizajnu enterijera, jer može delovati sterilno i dosadno, sve upotrebljene teksture u ovoj prostoriji čine je toplom i gostoljubivom.

Danijelin pristup minimalizmu se ogleda u upotrebi biljaka za akcentovanje prostora. Zelenilo izbija iz svakog prostora, čineći ovaj stan mirnim i privlačnim okruženjem, idealnim za uživanje. Ona nema previše biljaka u svom domu, ali su sve one koje poseduje savršeno postavljene kako bi svakoj prostoriji dale živahnost i kontrast. U Danijelinom stanu, sve ima svoje savršeno mesto – od nameštaja, slika, knjiga na stolu i svih drugih detalja. Sve je raspoređeno tako da bude šik i prijatno, kao oličenje njenog stila.