Упутство за куповину куће

Куповина куће или друге некретнине захтева и пажљив одабир и посебну припрему за овај подухват. Потребно вам је увек и знање и искуство других људи па смо зато припремили ово упутство са куповину куће, односно савете за одабир и куповину некретнине.

Планови пре планова за куповину куће

Морате знати шта желите. Ако то не знате лако можете упасти у замку тога да ће вас вешт продавац убедити да желите нешто што вам није потребно. Због тога испланирајте и сазнајте шта вам је најпре потребно, а затим шта бисте желели а да улази у оквир ваших потреба при куповини куће. 

Како да знате шта вам је потребно? Лако, ставите на папир колико ће вас живету у кући, дневни боравак, собе за децу, спаваћа соба за када вам неко дође у посету, можда радна соба, баба и деда ако живе са вама, гаража, двориште, башта…

Када сазнате на тај начин шта вам је потребно, разгледајте разне понуде и утврдите шта желите од тога и како то треба да изгледа. Тако ћете се најбоље припремити за куповину куће. 

Шта када пронађете кућу за куповину?

Дакле, претражили сте понуду, разгледали и нашли баш оно што желите. Е па ту није крај. Први следећи корак за куповину куће је катастар

У катастру можете сазнати све о кући и парцели, ко је тачно власник, да ли је кућа под хипотеком и да ли постоји било који проблем или стање које може касније да вас кошта и целе куће ако при куповини куће не обратите пажњу. 

Морамо бити свесни да постоје преваре, али и незнање продавца у каквом је статусу кућа или плац. Дешава се да продавац није ни знао да се плац и даље води на претходног власника па то може бити посебно тешко касније расправити. 

Такође, кућа или плац могу имати посебне забележбе у катастру, више власника (након оставинске расправе) или посебне напомене које вама касније могу да донесу проблеме након куповине куће. 

Обратите пажњу на све детаље и добро се распитајте око свих појединости. Увек све проверите у званичним институцијама, уместо да верујете на реч.

Упутство за куповину куће: Уговор, плаћање, порез

Дакле, пронашли сте и истражили кућу која вам се допада. Све је у реду у катастру и сада идемо даље. 

Потребно је направити уговор и сачињавају га купац и продавац. Уговор је обично шаблонски, и можете потражити помоћ неке агенције за некретнине или правника који ће вам помоћи у томе.

Потребно је и оверити уговор и платити таксу коју обично плаћа купац и висина таксе зависи од цене која је наведена у уговору. 

У следећих 10 дана потребно је да купац плати порез на купљену имовину и то се обавља обично у пореској управи општине где се налази имовина. Висина пореза је око 2,5% вредности коју процени пореска. Када добијете решење потребно је да платите у року од 15 дана. 

Пребацивање власништва након куповине куће

Да би власништво било пребачено потребно је да опет одете у катастар и покренете процедуру за пребацивање власништва након куповине куће. Потребни су вам уговори које сте оверили, плаћене таксе и порез, очитане личне карте продавца и купца. 

Уколико је у катастру све у реду (то је требало да проверите раније) онда ћете у року до 7 дана добити обавештење да је власништво пребачено. 

Власнички лист који тада вадите у катастру, потврђује да све ти нови власник куће. Честитамо!

А сада правац – селидба! 🙂

Leave a Comment