Селидбе купатила: 10 кључних елемената адаптације о којима треба да бринете

Приликом селидбе вашег стана, једна ствар коју треба такодје испланирати је селидбе купатила. Селидбе купатила су велики посао који треба пажљиво испланирати. Зато направите што бољи план, а у њему размотрите и следећих 10 кључних елемената…

Време

Лјуди углавном мисле да ће за селидбе малог купатила бити довољно пар дана и неће одузети пуно енергије и времена. То не мора увек бити случај. У зависности од тога шта мењате, како желите да реновирате, мало купатило ће можда захтевати исти посао као да уређујете велико. Испланирајте шта желите да промените, да ли ћете бити у прилици да набавите све у право време (плочице више немају на залихама свуда где имају и изложене узорке, на пример) . Планирање радова у купатилу нарочито ће бити од помоћи особама које у кући имају само једно и моћи ће лакше да се организују.

Скривени проблеми

Уколико сте решили да скроз преуредите купатило онда то урадите како треба! Унајмите професионалце који имају већ искуства и можете се надати најбољем резултату без проблема. Чак и када на површини делује све у реду, у унутрашњости можда вребају проблеми о којима нисте ни размишљали.

Ако је претходни власник урадио хидроизолацију, а онда мењао позицију каде, умиваоника или WЦ шоље, то значи да је изолација вероватно угрожена. Проверите да ли се то и десило, а ако нисте сигурни можда је боље да урадите изолацију поново него да плаћате трошкове реновирање комшије ако му поплавите стан.

Дизајн и функционалност

Прво што морате урадити пре него што позовете мајсторе и купите материјал је да размислите како желите да изгледа ваше купатило. Више фактора је у игри: боја плочица, да ли ћете изабрати каду или туш кабину, детаљи и дизајн. Замислите у глави или пронађите на интернету слике па се посаветујте са мајсторима да ли је све то изводљиво и да ли се уклапа у ваш буџет. Размишљајте и о функционалности и како ће се уклопити уз остатак ентеријера. Превише луксузно купатило уз рустичан ентеријер или обрнуто неће деловати складно.

Буџет

Пре било каквог реновирања, прва ставка коју морате урадити је да направите списак колики је ваш бужет: ставите на папир шта вам је најважније, које трошкове то доноси и шта се још мора урадити да би се неопходно извело до краја. Примера ради: ако стављате плочице, рачунајте да ћете тиме подићи висину пода. То, даље, значи да ћете морати да скраћујете врата уколико се отварају унутар купатила. А скраћивање врата кошта па и то представља обавезан трошак за вашу листу…

Зидови и подови

Било који материјал можете изабрати у купатилу за зидове и подове само уколико је водоотпоран. Уколико желите савет дизајнера, он ће вам сигурно предложити да изаберете керамичке или гранитне плочице јер ће изгледати лепо и дуже ће трајати. Најјефтинијие решење за под је линолеум, али ни плочице од винила нису претерано скупе, а могу да изгледају добро.

Осветљење

Када је у питању осветљење у купатилу, водите рачуна да буде функционално, али и пријатно и да доприноси атмосфери. Најбоље је уколико купатило има прозор кроз који ће преко дана допирати природна светлост, али обезбедите и минимум од 40 вати по квадратном метру површине купатила.

Погледајте још и:

Детаљи

Уређење било које просторије, па и купатила подразумева и бирање детаља који ће оплеменити простор. Чак и најмање ситнице, као што су лепи пешкири, миришљави сапуни и лепо упаковане купке и шампони допринеће атмосфери и улепшаће простор.

Вентилација

Вентилација је један од најважнијих фактора у влажној просторији као што је купатило. Зато је неопходно да будете пажљиви и добро испланирате: угао, праву позицију за инсталацију… Слаба вентилација  може створити буђ у купатилу и угрозити вам здравље.

Унесите зеленило

Ако је икако могуће, нађите места за биљке. Оне ће оплеменити купатило као и сваки други простор и дати му посебну ноту елеганције. Након селидбе купатила зеленило доста оплемени простор.

Финално чишћење

На крају селидбе купатила и свих радова, неопходно је све детаљно очистити. Кабине, фиоке, полице, плочице, подове… Набавите добра дезинфекциона средства или позовите агенцију за чишћење, уколико се наравно уклапа у ваш буџет.

Ако вам је потребна услуга професионалне селидбе вашег купатила, контактирајте нас на: 062 242 282 како бисмо ми завршили за вас све горе наведено.

Leave a Comment