Selidbe nameštaja: Kompletan vodič za izbor lustera

Selidbe nameštaja: Kompletan vodič za izbor lustera

Često se u tokom naših selidbi u Beogradu desi da naidjemo na interesantne, glomazne i prelepe lustere. Naša ekipa za selidbe se o vašim lusterima brine sa najvećom pažnjom, i pošto smo da sada već preselili značajan broj lustera, hteli smo sa vama da podelimo neka iskustva kada je u pitanju izbor lustera:

VELIČINA LUSTERA – Veličina je bitna! Kako biste postigli izbalansiran efekat, vaš luster mora da bude odgovarajuće veličine. Postoji jedna formula za izračunavanje odgovarajućeg prečnika koja je zasnovana na dimenzijama sobe i glasi ovako:

( širina sobe u m + dužina sobe u m ) x 10 = prečnik lustera u cm

Na primer, ako je soba široka 4m, a dugačka 6m, prečnik lustera bi trebao da bude 100cm.

( 4m + 6m ) x 10 = 100cm

Naravno, ova formula treba da vam da okvirnu veličinu, ne treba da je uzimate kao nužno pravilo.

selidbe namestaja i lustera

VISINA – Ukoliko luster pozicionirate negde gde će se ispod njega prolaziti, potrebno je da ga postavite na visini od najmanje 190cm. Što se tiče postavljanja lustera iznad trpezarijskog stola, pravilo važi da je minimalni razmak između stola i najniže tačke lustera 80cm.

selidbe nameštaja

Imajte na umu da su ova pravila generalna i da nije neobično da se lusteri postave višlje zbog dramatičnog efekta ili niže, kao na primer iznad noćnih stočića.

BROJ SIJALICA  – Izbor lustera se kreće od onih koji imaju samo jednu ili dve sijalice do onih koji imaju preko 30. Ukoliko vam je luster jedini izvor svetlosti u sobi, razmatraćete onaj sa većim brojem sijalica i obrnuto.

Imajte na umu i koliko svatlosti vaš enterijer upija. Tamna boja zidova, tamno drvo, mat i reljefne teksture upijaju više svetlosti od svetlih boja i glatkih površina, pa tako bela boja reflektuje čak do 80% svetlosti, dok tamno siva reflektuje samo 12%.

TIP SIJALICA – Svaki luster zahteva različite vrste sijalica. Pa tako danas možete da kupite i one sa LED svetlom. Pored ostalih prednosti koje LED svetlo ima po naše zdravlje i okolinu, ovakav tip sijalica će vam svakako smanjiti troškove za struju, a i nećete morati često da ih menjate.

ODRŽAVANJE – Koliko često treba čistiti luster i koliko će to biti teško, zavisiće od brojnih faktora, kao na primer materijala od koga je luster napravljen i dizajna. Ako luster ima gomilu sitnih elemenata, očekujte da ćete provesti dosta vremena u njegovom čišćenju. Kad već investirate u dobar i lep luster obratite pažnju i na njegovo održavanje kako bi mogli da u njemu uživate što duže…

Neke od usluga koje nudimo povezane sa ovom temom:

Leave a Comment